VI. SLUTSATS

I sammanfattning kan man inte komma till något annat avgörande än att Scientology är en religion. Den har fler likheter med japanska religioner än med västerländska religioner, vilket kan vara orsaken till att man missförstår Scientology i väst – att den inte liknar övriga konventionella religioner. Men den är icke desto mindre en internationell religion, mycket lik religionerna i Japan som har 20 miljoner anhängare.

Man kan inte dra någon annan slutsats än att Scientology är en religion. Den har fler likheter med japanska religioner än med västerländska religioner, vilket kan vara orsaken till att man missförstår Scientology i väst – att den inte liknar övriga konventionella religioner. Men den är icke desto mindre en internationell religion, mycket lik religionerna i Japan som har 20 miljoner anhängare.

Jag skulle här också vilja föreställa Bryan Ronald Wilson, den högaktade akademiska religionsforskaren, Emeritus Fellow vid Oxford University i England. Han har skrivit en mycket detaljerad studie om Scientology. För ytterligare detaljer om Scientology ur en västerländsk vetenskaplig synpunkt, har denna studie min högsta rekommendation.

Mr Fumio Sawada
April 1996

Författare
LADDA NER VITBOKEN